x+25 = father’s present age being 25 years older than his son

Let’s fast forward 19 years into the future to get these ages

x+19 = son’s future age

(x+25)+19 = x+44 = father’s future age

These future ages combine to 71, so,

(x+19) + (x+44) = 71

2x+53 = 71

2x = 71-53

2x = 8

x = 8/2

x = 4

The son is currently 4 years old, and his dad is currently x+25 = 4+25 = 29 years old.

Fast forward 19 years to the future and the son will be 4+19 = 23 years old and the father will be 29+19 = 48 years old. Their combined future ages is 23+48 = 71 which fully confirms the answer.

Answer: 4 years oldx = 4The son is currently 4 years old, and his dad is currently x+25 = 4+25 = 29 years old.